Avocat Definitiv Oradea Membru al Baroului Bihor

Cabinetul individual de avocat va ofera asistenta si reprezentare juridica in toata ramura dreptului privat, precum si in drept penal.

Domenii ale dreptului in care va oferim asistenţă juridică:

1. Drept civil, 2. Drept comercial, 3. Dreptul familiei, 4.Contencios administrativ, 5. Contraventii, 6. Asociatii si fundatii, 7. Societati comerciale, 8.Drept penal



sâmbătă, 6 aprilie 2013

SE RECUPEREAZA TIMBRUL DE MEDIU?

      Timbrul de mediu care a intrat în vigoare in data de 15 martie 2013, prin OUG 9/2013, prezinta mai multe aspecte de nelegalitate, astfel încât se vehiculează că va fi susceptibil de a fi restituit prin instanţă. Cu alte cuvinte, lungul şir de procese având ca obiect restituirea acestei taxe nelegale, a cărei denumire a fost schimbată consecutiv: taxa specială de primă înmatriculare, taxa pe emisiile poluante, timbru de mediu, nu se va sfârşi.
      Deşi această taxă achitată pentru poluarea realizată de maşinile puse în circulaţie a făcut obiectul mai multor acte normative, a produs aceleaşi efecte juridice, şi anume au îngrădit libera circulaţie a mărfurilor pe teritoriul UE, creând restricţii la importul de autoturisme provenite din alte state membre.
      S-au schimbat într-adevăr denumirile, precum şi actele normative, dar efectele produse de această taxă au fost aceleaşi.
      Noua formulă a acestei taxe - timbrul de mediu,  înlătura aşa-zisa discriminare între produsele naţionale şi cele provenite din alte state UE, însă acest lucru, nu înlătura nelegalitatea taxei.  Formula de calcul şi cuantumul taxei este foarte ridicat, depăşind valoarea maşinii astfel că se încalcă libera circulaţie a mărfurilor prevăzută de art.110 din Tratatul UE. De asemenea în cazul maşinilor înmatriculate în România la care taxa auto s-a recuperat, impunerea în sarcina cumpărătorului de a mai achita a doua oară taxă pentru acelaşi bun  are o consecinţă nelegală, şi anume aceea a unei retroactivări a legii, prevederea fiind neconstituţională.
       De la intrarea în vigoare a legii există persoane care au plătit timbrul de mediu şi au depus procese în instanţa pentru recuperarea sumelor plătite, însă datorită intervalului de timp scurt de la intrarea în vigoare a acestui timbru de mediu, nu există încă practică judecătorească, astfel încât aşteptăm cu nerăbdare primele hotărâri judecătoreşti care se vor pronunţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu