Avocat Definitiv Oradea Membru al Baroului Bihor

Cabinetul individual de avocat va ofera asistenta si reprezentare juridica in toata ramura dreptului privat, precum si in drept penal.

Domenii ale dreptului in care va oferim asistenţă juridică:

1. Drept civil, 2. Drept comercial, 3. Dreptul familiei, 4.Contencios administrativ, 5. Contraventii, 6. Asociatii si fundatii, 7. Societati comerciale, 8.Drept penal



vineri, 25 martie 2011

          CONTESTAREA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENŢIE. PLÂNGEREA CONTRAVENŢIONALĂ
         În cazul în care se întocmeşte un proces-verbal de contravenţie, persoana în numele căreia se întocmeşte acest proces-verbal (contravenientul) poate contesta în faţa instanţei de judecată legalitatea şi temeinicia procesului-verbal prin procedura plângerii contravenţionale.
       Regimul juridic al contravenţiilor este reglementat de OG 2/2001 care reprezintă dreptul comun în această materie. Acest act normativ se completează cu prevederile speciale ale celorlalte acte normative care reglementează categoriile de contravenţii (la regimul circulaţiei pe drumurile publice - OUG 195/2002, în domeniul contabilităţii - Legea 82/1991, în domeniul fiscal - Codul fiscal şi de procedură fiscală, în materia societăţilor comerciale - Legea 31/1990, în domeniul contractelor de muncă - Codul muncii etc.)
      Indiferent de natura contravenţiei, procedura contestării în instanţă a procesului-verbal este aceaşi şi se face în baza dispoziţiilor OG 2/2001 cu condiţia ca actul normativ care reglementează contravenţia constatată, să nu prevadă o procedură specială. În acest din urmă caz, când actul normativ care se aplică contravenţiei constatate prevede o procedură derogatorie faţă de cea comună, va avea prioritate procedura specială, conform principiului ,, specialia generalibus derogant''.

       Procedura de drept comun a contestării procesului-verbal de contravenţie prin plângere contravenţională se face cu respectarea următoarelor reguli:
      1. Instanţa competentă este judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
      2. Termenul de introducere a plângerii este de 15 zile calendaristice şi curge de la data înmânării procesului-verbal (în cazul în care contravenientul este de faţă în momentul întocmirii procesului-verbal şi primeşte un exemplar după acesta) sau de la data comunicării acestuia (în cazul în care contravenientul a lipsit de la întocmirea procesului-verbal sau fiind prezent nu a primit un exemplar al acestuia).
     3. Plângerea contravenţională suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate prin procesul-verbal până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a procesului. Aşadar, în ipoteza în care aţi fost sancţionat contravenţional, puteţi amâna plata amenzilor sau executarea celorlalte sancţiuni aplicate, contestând acel proces-verbal de contravenţie.
     4. Probele care se pot administra sunt cele prevăzute de codul de procedură civilă, inclusiv martori, înscrisuri etc.
      5. Hotărârea judecătorească pronunţată în cazul plângerii contravenţionale, este supusă recursului exceptând hotărârile pronunţate în domeniul contravenţiilor rutiere şi cele privind tulburarea ordinii şi liniştiii publice. Aceste două categorii de contravenţii se soluţionează definitiv şi irevocabil de către Judecătorie, neexistând posibilitatea atacării hotărârii primei instanţe cu recurs. Este o modificare  nouă introdusă de Legea 202/2010.
      6. Plângerea contravenţională şi recursul sunt scutite de taxe de timbru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu