Avocat Definitiv Oradea Membru al Baroului Bihor

Cabinetul individual de avocat va ofera asistenta si reprezentare juridica in toata ramura dreptului privat, precum si in drept penal.

Domenii ale dreptului in care va oferim asistenţă juridică:

1. Drept civil, 2. Drept comercial, 3. Dreptul familiei, 4.Contencios administrativ, 5. Contraventii, 6. Asociatii si fundatii, 7. Societati comerciale, 8.Drept penal



joi, 3 martie 2011

DREPT COMERCIAL: Cum se recupereaza o creanta?

           Există mai multe modalităţi juridice de a recupera o sumă de bani de la un debitor.
           Prevederile legale în materie comercială, oferă posibilitatea creditorului de a acţiona în justiţie, recurgând la:
- procedura specială a ordonanţei sau somaţiei de plată reglementate de OUG 119/2007 şi OG 5/2001
- procedura  de drept comun reglementată de Codul de procedură civilă.
            Procedura speciala, reglementata de cele doua ordonante, se aplica in cazul creantelor certe lichide si exigibile care rezulta din contracte incheiate intre profesionisti, sau intre acestia si persoane fizice.  Caracterul special al procedurii decurge din aceea ca nu se pot administra alte probe, in afara de inscrisuri. Cheia succesului in astfel de cauze este ca reclamantul-creditor sa aiba inscrisuri acceptate de debitor prin semnare si stampilare, in dovedirea creantei sale.
           Procesele pornite in temeiul acestor acte normative, se bucura de un caracter de celeritate, iar taxa de timbru este de 39 de lei, indiferent de cuantumul creantei care se cere a fi recuperata.
           Hotararea pronuntata in aceste cauze, poate fi atacata de debitor cu cerere in anulare, in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii. Hotararea data asupra cererii in anulare este irevocabila.
          
          Procedura de drept comun, presupune analizarea problemelor de drept intr-un mod mai amanuntit, si ofera posibilitatea administrarii celorlalte probe prevazute de lege.
          La aceasta procedura se recurge, cand intre partile contractante se invoca si alte probleme de drept in afara de plata unor sume de bani, spre exemplu cand se pune problema exceptiei de neexecutare a contractului, cand se contesta obiectul contractului dintre parti, sau se pune problema rezilierii contractului.
         Problemele de drept invocate, se pot proba prin mijloacele de proba prevazute de lege, a caror utilitate reiese din obiectul cauzei.
        Hotararea judecatoreasca care transeaza litigiul dintre parti, poate fi atacata cu apel sau recurs in functie de obiectul cauzei, astfel ca partile pot apela la mai multe grade de jurisdictie.

     In functie de problema pe care o intampinati, se poate stabili care este cea mai buna cale de urmat in justitie pentru a obtine rezultate favorabile.
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu