Avocat Definitiv Oradea Membru al Baroului Bihor

Cabinetul individual de avocat va ofera asistenta si reprezentare juridica in toata ramura dreptului privat, precum si in drept penal.

Domenii ale dreptului in care va oferim asistenţă juridică:

1. Drept civil, 2. Drept comercial, 3. Dreptul familiei, 4.Contencios administrativ, 5. Contraventii, 6. Asociatii si fundatii, 7. Societati comerciale, 8.Drept penal



luni, 7 martie 2011

ELEMENTE DE NOUTATE IN CE PRIVESTE PROCEDURA DIVORTULUI

1.DIVORTUL IN CAZUL IN CARE NU EXISTA COPII MINORI DIN CASATORIE
In cazul in care din casatorie nu au rezultat copii minori şi soţii sunt de acord cu desfacerea căsătoriei, există următoarele posibilităţi de divorţ:
a)soţii se pot prezenta în faţa ofiţerului de stare civilă sau notarului public de la locul încheierii căsătoriei sau a ultimei locuinţe comune a soţilor care va constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor eliberând un certificat de divorţ. Pentru a fi admisă această cerere soţii trebuie să îşi exprime consimţământul liber şi neviciat în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului public şi să fie de acord cu privire la numele de familie purtat ulterior desfacerii căsătoriei, şi celelelate efecte ale divorţului. În cazul în care soţii nu cad de acord cu privire la aceste aspecte, ofiţerul de stare civilă sau notarul public vor emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ, urmând ca părţile să se adreseze instanţei de judecată.
b) soţii se pot adresa instanţei de judecată cu o cerere de divorţ semnată personal de către ambii. În acest caz judecata va avea loc în cameră de consiliu. Judecătorul va verifica daca soţii staruie în desfacerea căsătoriei şi va pronunţa divorţul printr-o hotarare irevocabilă, fără a administra probe şi fără a reţine culpa vreunui soţ.
2. IN CAZUL IN CARE EXISTĂ COPII MINORI DIN CĂSĂTORIE
    In acest caz, competenţa desfacerii căsătoriei aparţine instanţei de judecată de la ultimul domiciliu comun al soţilor.
1. În cazul în care soţii sunt de acord cu privire la desfacerea căsătoriei, încredinţarea copiilor minori şi celelalte cereri accesorii divorţului, instanţa va pronunţa divorţul fără a reţine culpa vreunuia dintre soţi  şi fără a administra probe cu privire la motivele divorţului şi va hotărî asupra cererilor accesorii divorţului ţinând seama de învoiala soţilor. În ce priveşte încredinţarea copiilor minori, instanţa va hotârî ţinând seama de interesele superioare ale minorilor şi în acest caz, chiar dacă soţii se învoiesc cu privire la acest aspect, va trebui efectuată ancheta socială.
2.În cazul în care soţii sunt de acord cu desfacerea căsătoriei dar nu sunt de acord în ce priveşte încredinţarea copiilor minori şi celelalte cereri accesorii divorţului, instanţa va continua judecata administrând probe cu privire la aceste cereri accesorii, fără a administra probe privind motivele de divorţ.
3. În cazul în care soţii nu cad de acord cu privire la divorţ şi cererile accesorii divorţului, instanţa de judecată va administra probe cu privire la motivele de divorţ şi celelalte cereri accesorii, pronunţând hotărârea în baza probelor administrate.

Un comentariu:

  1. Daca unul dintre parinti, care este cetatean strain, paraseste domiciliul conjugal impreuna cu copilul minor, refuza sa se prezinte in fata instantei romanesti, are acesta dreptul sa amane prima infatisare in legatura cu incredintarea temporara a minorului? va multumesc

    RăspundețiȘtergere