Avocat Definitiv Oradea Membru al Baroului Bihor

Cabinetul individual de avocat va ofera asistenta si reprezentare juridica in toata ramura dreptului privat, precum si in drept penal.

Domenii ale dreptului in care va oferim asistenţă juridică:

1. Drept civil, 2. Drept comercial, 3. Dreptul familiei, 4.Contencios administrativ, 5. Contraventii, 6. Asociatii si fundatii, 7. Societati comerciale, 8.Drept penal



joi, 19 ianuarie 2012

DIVORTUL SI AUTORITATEA PARINTEASCA ASUPRA COPIILOR MINORI IN NOUL COD CIVIL

           Dispozitiile actuale ale Noului Cod Civil, aduc elemente de noutate in ce priveste institutiile juridice ale divortului si ale autoritatii parintesti asupra copiilor minori.
           In ce priveste divortul, dispozitiile legale prevad posibilitatea unor diferite proceduri de divort in fata Ofiterului starii civile, in fata notarului public si in fata instantei de judecata.
           Divortul pe cale judecatoreasca, se poate desfasura atat cand ambii soti sunt de acord cu desfacerea casatoriei indiferent ca exista sau nu copii minori, cat si in ipoteza in care acordul sotilor nu se realizeaza si unul dintre ei - reclamantul introduce proces impotriva celuilalt sot - paratul.In aceasta ultima ipoteza, divortul trebuie sa se intemeieze pe anumite motive, aceste motive putand imbraca forma culpei comune sau a culpei exclusive. Pentru dovedirea acestor motive, trebuie aduse probe, cele mai frecvente fiind martorii si interogatoriul.
         In cazul in care se va dovedi culpa exclusiva a unuia dintre soti in destramarea casatoriei, si instanta va pronunta divortul din culpa exclusiva a acestuia, celalalt sot care nu se face vinovat de deteriorarea relatiilor de familie, daca a suferit un prejudiciu, poate solicita judecatorului obligarea sotului vinovat la plata unor despagubiri care se pot acorda sub forma unor prestatii periodice in bani sau sub forma unei sume globale.
         Autoritatea parinteasca comuna, este o institutie juridica noua introdusa de Noul Cod Civil, ea fiind de fapt o modificare a institutiei juridice a incredintarii copiilor minori rezultati din casatorie.
         Elementul de noutate consta in aceea ca, regula este ca tatal si mama exercita in comun autoritatea parinteasca asupra copiilor minori, ceea ca inseamna ca impreuna iau decizii in ceea ce priveste copii. Fiind vorba de autoritate comuna, parintele cu care nu locuieste copilul nu mai trebuie sa ceara un program de vizitare, decat in ipoteza in care nu se intelege in acest sens cu  parintele  la care locuieste copilul. Exceptia, consta in exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv, doar de unul dintre parinti, daca se dovedeste ca este in interesul superior al copilului acest lucru.
          Tot un element de noutate este si institutia stabilirii locuintei copilului. Prin hotararea de divort, instanta va stabili locuinta copilului la parintele cu care acesta locuieste in mod statornic sau intr-o alta parte, in baza acordului sotilor, ori in lipsa acestui acord in baza interesului superior al copilului.
          




         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu