Avocat Definitiv Oradea Membru al Baroului Bihor

Cabinetul individual de avocat va ofera asistenta si reprezentare juridica in toata ramura dreptului privat, precum si in drept penal.

Domenii ale dreptului in care va oferim asistenţă juridică:

1. Drept civil, 2. Drept comercial, 3. Dreptul familiei, 4.Contencios administrativ, 5. Contraventii, 6. Asociatii si fundatii, 7. Societati comerciale, 8.Drept penal



vineri, 6 ianuarie 2012

MODIFICARI LEGISLATIVE A TAXEI AUTO. MAI SUNT 15 ZILE PANA LA INTAREA IN VIGOARE A NOII LEGI.

           Noua lege care reglementeaza taxa auto a fost promulgata in data de 05.01.2012.
          LEGEA 9/2012 care reglementeaza taxa de poluare a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 10.01.2012, urmand sa intre in vigoare in termen de 15 zile de la publicare, respectiv 25.01.2012.
         La intarea in vigoare a acestei legi se abroga OUG 50/2008, care reglementa taxa de poluare
           Asa mult discutata si controversata discriminare dintre produsele nationale din tara noastra si cele din celelelalte state membre UE, care a  incalcat principiul liberei circulatii a marfurilor prevazut de Tratatul UE si care a determinat nelegalitatea OUG 50/2008, in versiunea noii legi a fost inlaturata.
           Conform noii legi, si pentru autoturismele inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu s-a platit taxa la momentul inmatricularii initiale, in cazul revanzarii, cumparatorul va fi obligat la plata taxei de poluare. Aceasta prevedere este cea care inlatura discriminarea.
          Problema se pune insa cu taxa achitata anterior intrarii in vigoare a acestei legi, in intervalul 2007-2011, care la momentul platii ei era discriminatorie. Desi legea noua prevede restituirea unui procent de 25% din taxa daca ea a fost prea mare, discriminarea a existat la momentul platii taxei. Existand discriminare, cetatenii care au platit taxa de poluare sub imperiul vechii legi au dreptul de a obtine restituirea in intregime a taxei. Singura modalitate este introducerea in instanta a unor actiuni cu acest obiect. 
          Un alt argument, pe langa cel legat de discriminare, este si temeiul de drept al actiunilor in contencios administrativ avand ca obiect restituirea taxei de poluare. Aceste actiuni nu se intemeiaza pe prevederile OUG 50/2008 sau pe noua lege a taxei auto, ci pe prevederile din Codul Fiscal care prevad obligatia statulul de a restitui taxele incasate nelegal, si pe prevederile Tratatului UE. Aceste acte normative care stau drept temei legal in actiunile in instanta, sunt inca in vigoare.
          DE ACEEA, DEMERSURILE DE RECUPERARE A INTREGII TAXE AUTO PE CALEA ACTIUNILOR IN INSTANTA SUNT INTEMEIATE,URMAND SA SE RECUPEREZE INTREAGA TAXA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu