Avocat Definitiv Oradea Membru al Baroului Bihor

Cabinetul individual de avocat va ofera asistenta si reprezentare juridica in toata ramura dreptului privat, precum si in drept penal.

Domenii ale dreptului in care va oferim asistenţă juridică:

1. Drept civil, 2. Drept comercial, 3. Dreptul familiei, 4.Contencios administrativ, 5. Contraventii, 6. Asociatii si fundatii, 7. Societati comerciale, 8.Drept penal



miercuri, 18 ianuarie 2012

SE MAI POATE RECUPERA TAXA AUTO?

          Desi in 13 ianuarie 2012 a intrat in vigoare Legea 9/2012 care aduce noi modificari in ce priveste taxa de poluare, cetatenii care au achitat taxa de poluare anterior intrarii in vigoare a acestei legi - deci cand aceasta taxa avea un caracter nelegal si discriminatoriu, nu sunt afectati de efectele juridice ale noilor modificari legislative.
         Acest lucru decurge din principiile general aplicabile ale dreptului care prevad:
        1. neretroactivitatea legii noi - legea noua nu se aplica raporturilor juridice nascute anterior  intrarii in vigoare ci numai raporturilor juridice viitoare
        2. legea aplicabila unui raport juridic este cea de la momentul nasterii acelui raport.
        Prin urmare cetatenilor care au achitat taxa de poluare in temeiul vechii legi care era nelegala si discriminatorie, li se aplica legea de la momentul platii acelei taxe, nelegalitatea si caracterul discriminatoriu existand la acel moment.
        Legea noua nu se aplica raporturilor din trecut, intrucat ea nu poate retroactiva. Conform unei prevederi din legea 9/2012, persoanele care au achitat taxa de poluare sub vechea lege au dreptul de a obtine restituirea partiala a acelei taxe. Aceasta restituire partiala nu se faca insa in toate cazurile, ci numai daca dupa noile formule de calcul persoana ar fi achitat o taxa de poluare mai mica decat cea din trecut.
       Prin urmare, cetatenii care au achitat taxa de poluare sub legea veche care era nelegala si discriminatorie au sansa de a obtine prin hotarare judecatoreasca restituirea intregii taxe si a cheltuielilor de judecata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu